ponedeljek, 2. april 2012

Urbanisti 1

Sistem prostorskega načrtovanja pri nas v Sloveniji, pa tudi v drugih državah bivše SFRJ, je izjemno zastarel. Pravzaprav se zdi, da služi zgolj temu, da novi ministri spreminjajo zakone in da se jih urbanisti učijo. Pri tem nekateri principi prostorskega načrtovanja koreninijo v izhodiščih, na katerih je slonel urbanizem še v času prvih regulacijskih načrtov v 1880tih ali Le Corbusierjevih atenskih principov iz 1933 - pa naj bodo še tako preživeli in neučinkoviti.

Ključna napaka se mi zdi neustreznost merila. Slovenska mesta niso velemesta. Slovenska demografija ni mlada, v grobem stanovanj ne potrebujemo za tiste ki prihajajo v mesta, ampak jih razumemo kot investicijo ali jih menjavamo za višanje standarda. Če je bila tema preloma 20/21.stoletja v slovenskem urbanizmu "izboljšanje mestnih standardov", in zadnjega desetletja 20.stoletja "transformacija rabe mesta", kaj nas čaka v drugem desetletju 21.stoletja? Menim da podoben proces kot v dvajsetih letih prejšnjega stoletja: standardizacija, racionalizacija mesta, skromnost in drobne urbanistične geste, nekakšna akupunkturna prenova. Utopizem je žalostno mrtev.

Glede urbanizma skupne bivše države pa: konec je otroške dobe in pubertete, ko je bilo možno od kremšnite pojesti samo "dobre dele".
Hvala bogu, da je konec.

Ni komentarjev:

Objavite komentar